İcra Takibi Nasıl Açılır?
İcra Takibi Nasıl Açılır?
İcra Takibi Nasıl Açılır?
Eğer icra takibi başlayacaksanız öncelikle ne tür bir takip başlatacağınızı bilmeniz gerekir. Elinizde bir senet olup olmadığı, veya herhangi bir karar olup olmadığına göre icra takibinin başlama usulleri değişebilir. Elinizde alacağınıza ilişkin bir karar var ise ilamlı takip açarsınız.
-İlamlı takip ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
-Elinizde herhangi bir evrakınız yok ise, alacağınız herhangi bir belgeye dayanmıyor ise buradan ilamsız icra takibi yazımıza ulaşabilirsiniz. Eğer elinizde bir mahkeme kararı yok’ta sadece bir senet var ise (çek, poliçe, bono’da olabilir) senet takibi, yani kambiyo senetlerine özgü talepte bulunabilirsiniz.
İcra takibi işlemleri:
Öncelikle var ise elinizdeki ilamı veya senedin borçlu sayısı kadar fotokopisini çekiniz. Daha sonra İkamet ettiğiniz yerdeki veya herhangi bir yer icra müdürlüğüne kimliğinizle müracaat ediniz. İcra Müdürlüğünün ön bürosu bulunan adliyelerde ön büroya gitmelisiniz. Burada görevliler elinizdeki ilam veya senedin miktarına göre gerekli harç ve posta avanslarını hesap ederler. Bu yüzden hazırlıklı gitmenizde yarar var. Bu ücretleri ödedikten sonra elinizdeki var ise senedin arkasına ilgili icra müdürlüğünün bu senet için takip başlattığına ilişkin mühür ve kaşe vurularak icra müdürlüğü kasasında muhafaza edilir.
İcra Müdürlüğüne başvurunuz sırasında takip talebi görevli tarafından hazırlanır. Görevliye yasal faiz v.b taleplerinizi sorarak takip talebini düzenler ve size imzalatır. ( bazı yer icra müdürlüklerinde takip talebinin hazırlanmasını sizden isteyebilirler.) Takip talebi ilgili ekleri ile birlikte icra müdürlüğüne verilip, hesaplanan harçlar ve gider avansları da alındıktan sonra dosya icra müdürlüğünden esas numarası alır ve takibi açmış olursunuz.
İcra Müdürlüğünden ödeme emri gönderilmesi:
İlgili icra müdürlüğü takip talebinizi bir ödeme emri evrakına bağlayarak borçlu tarafa tebliğ eder. Borçlu yasal süresi olan yedi gün içerisinde bu borcuna itiraz etmez ise borç kesinleşmiş olur.
Ödeme emrine rağmen borcun ödenmemesi:
Ödeme emri tebliğ edilip yasal süresi içerisinde itirazda edilmeyerek kesinleşmiş olan veya itiraz edilse bile itirazı reddedilen borçlar kesinleşir. Artık kesinleşen borç için haciz işlemlerine başlayabilirsiniz.
Borçludan alacağımı nasıl tahsil ederim?
Kesinleşen icra dosyalarında borçludan alacağınızı her türlü yasal yöntemle talep edebilirsiniz. Bunların en kolayı borçlunun herhangi bir aracı bulunup bulunmadığı, bulunuyor ise haciz şerhi konulması için icra müdürlüğüne talepte bulunmaktır.
İkinci bir yol ise taşınmazlara, ( tarla, arsa) haciz şerhi konulmasıdır.
Yine başka etkili yöntem ise banka hesaplarına haciz konulmasıdır.
Yukarıda yazılı işlemleri icra müdürlüğünden talep edebilir, borçlunun taşınır veya taşınmazlarının haczedilerek, hatta satılarak paraya çevrilmesini ve alacağınızın bu şekilde tahsilini isteyebilirsiniz.
İcra takip masrafı:
İcra takip masrafı icra müdürlüğünde takip açacağınız sırada, alacak miktarı üzerinden hesaplanan harçlar ile, dosya parası, posta parası, haciz yolluğu gibi giderlerin tümüne verilen isimdir. Bu giderleri yaptıktan sonra borçludan ayrıca tahsilini talep edebilirsiniz. Aşağıda icra takip masrafları ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
E-devletten icra dosyası sorgulama ( icra borcu sorgulama)
e-devletten icra takibi sorgulamak yani icra dosyası sorgulama için veya icra borcu sorgulama için Adalet Bakanlığının entegrasyon ekranını kullanabilirsiniz. icra dosyası sorgulama işlemi artık icra dairesi ne gitmeden de yapılabilmektedir. İcra dairesi iş yoğunluğundan yeterince vakit ayıramamış ve buda sizin açınızdan vakit kaybına neden olmuş olabilir. bu yüzden e icra sistemini kullanınız. E devlette icra dosyası görünmüyor ise hakkınızda bir icra dosyası açılmamış demek olabilir. icra sorgulama e devlet ten icra portala ulaşabilmek için veya e devletten icra takibi başlatmak için uyap vatandaş adresine BURAYI tıklayarak ulaşabilirsiniz.